Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Matti Palm

By

2008-08-20

Äventyr i Blogg-PR #2.1

2008-08-20 | By |

OK, nu kommer jag föreslå en lite konstig sak, aningen tillspetsat kanske, för att jag är sen i diskussionen. Men man behöver faktiskt inte behandla journalister med samma respekt och kunskap som man behandlar bloggare.

Anledningen till att jag hävdar det är att Dojan på Newsdesk påstår att man ska behandla bloggare som man behandlar journalister.

Anledningen till att Dojan på Newsdesk säger det är att Fredrik Pallin på Mahir säger så här i Dagens Media:

– Man måste ha bättre koll på bloggar än på traditionella medier och då krävs ett genuint intresse. En blogg kan vara väldigt effektiv om nyheten är relevant. Ofta sprider sig det de skriver till andra bloggar och medier, men det beror också på vilken nyhet det är och hur exklusiv den är, säger Fredrik Pallin.

Och upprinnelsen till det citatet är att Nina Åkestam skrivit i sin blogg att PR-byråer inte borde kontakta bloggar som inte är intresserade av deras material, i det här fallet Bindefeld, som kontaktat en annan bloggare, Sandra Beijer, för att hon skulle visa Brolles nya video på sin blogg.

OK, sorry för den krångliga händelseutvecklingen. Men så blir det när man är sen att haka på en intressant diskussion.

Hursomhelst visar händelsen att man som PR-konsult, precis som Fredrik Pallin säger, måste ha bättre Fingerspitzengefuhl i kontakten med bloggare än med journalister. En journalist struntar i om en PR-konsult kommer med larviga förslag, journalisten lägger på luren eller slänger pressmeddelandet i papperskorgen och går hem till sig när dagen är slut. Om inte annat, så för att följa lagen om meddelarskydd. För en bloggare är däremot en fånig PR-invit ett utmärkt uppslag till ett blogginlägg. Blogginlägget om PR-konsultens klavertramp blir sedan legitimt för medierna att ta upp. Det är alltså på väg att bli ett dramaturgiskt standardgrepp bland journalister att skriva om PR-konsulter som gör bort sig i bloggvärlden.

Dojan har alltså fel och Pallin har rätt.

Så här skrev vi i mars om meddelarskydd bland bloggare.

Jonas Morian har också skrivit om det här.

Comments