Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Matti Palm

By

2008-06-12

Äventyr i blogg-PR #3: Använd Twingly för omvärldsbevakning

2008-06-12 | By |

Idag lanserar äntligen vår kund Twingly sin sökmotor, efter några månaders betatester. För de som vill bygga relationer i bloggvärlden kommer här lite tips på hur man använder Twingly för omvärldsbevakning.

De traditionella mediebevaknignstjänsterna, som Agent25, Find Agent och Meltwater, har inte mycket att komma med när det gäller bloggbevakning. De bevakar för få bloggar och eftersom de inte utnyttjar bloggars ping måste de spindla bloggar såsom Google spindlar webbidor och det gör att det tar för lång tid innan nya blogginlägg upptäcks.

Allt det här kan man göra

Lägg upp en RSS-bevakning på ett företag eller ett varumärke:

  • Sök efter det du letar efter. Tänk på att du kan använda begränsningar i exempelvis språk för att sortera fram exempelvis enbart svenska sökresultat.
  • Ändra sorteringen från ”TwinglyRank” till ”Date”
  • Klicka på ”Subscribe to RSS” och spara i din favorit-RSS-läsare.

Lägg upp E-postbevakning på ett företag eller ett varumärke:

  • Se till att du är registrerad som användare och inloggad. Tänk på att du kan använda begränsningar i exempelvis språk för att sortera fram exempelvis enbart svenska sökresultat.
  • Sök efter det du letar efter.
  • Klicka på ”Create E-mail Alert”.

Bevaka vilka bloggar som länkar till en viss sida:

  • Sök med link: för att hitta en eller flera webbsidor. Exempelvis: ”Link: www.volvo.se”. Välj sedan att sortera sökningen på datum i stället för TwinglyRank. Man kan naturligtvis också kombinera en vanlig sökning med en länk till en viss webbsida såsom: ”V70 Link: www.volvo.se
  • Skapa en RSS-bevakning eller en E-mail-alert som ovan.

Eftersom all bevakning baseras på en Twingly-sökning kan man kombinera sökord och sökparametrar på en hel del andra sätt än det jag beskrivit för att exempelvis bevaka när vissa bloggar skriver speciella sökord eller länkar till en specifik blogg.

Om man vill vara avancerad kan man till och med göra en mashup av blogg-omvärldsbevakning genom att använda widgets. Ett exempel:

Twingly Blog Search
”coca cola” sort:published
Search results for “”coca cola””

Magnus Höij på IDG skriver om lanseringen. Anton på Twingly skriver i sin egen blogg Fyra Nyanser. Vår PR-kollega GCI skriver om omvärldsbevakning med Twingly. Bloggtidningen. Och naturligtvis Twingly själva. Först ut med nyheten var Mikael Pawlo på Mr Green.

Comments