Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Matti Palm

By

2008-08-15

Bo Hedin: ”Journalister är en del i ett bredare informations­flöde”

2008-08-15 | By |

Svenska Dagbladets chefredaktör för nätutgåvan, Bo Hedin, har en framsynt inställning till bloggar och medborgarjournalistik. Så här säger han i en intervju i den egna tidningens Idagsida:

”Vi journalister måste inse att det tolkningsföreträde som vi än så länge haft relativt ostört inte gäller längre; journalister är en del i ett bredare informations­flöde. Men det kommer att göra journalistiken och samhällsdebatten mer spännande. Behovet av professionella journalister – som kan avslöja, sammanställa och förklara – kommer inte att minska, tvärtom. Framtiden för traditionella medier avgörs av förmågan att anpassa sig; att ­förena kraften i den egna, professionella journalistiken med kraften i de icke-­traditionella medierna.”

OK, det var några dagar sedan artikeln publicerades. Men jag kom att tänka på den när jag läste Kristofer Björkmans blogginlägg om att danska redaktörer inte är särkskilt intresserade av medborgarjournalistik. Bara 16,7 procent av redaktörerna som deltog i undersökningen tycker att bloggar är ”mycket viktiga”. Undersökningen gjordes av Update, vid Danmarks Journalisthøjskole. Däremot gillade redaktörerna kommentarer.

Comments