Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Matti Palm

By

2009-03-31

Hejdå Sesam, eller?

2009-03-31 | By |

Resumé skriver att Sesam.no läggs ned. Känns som att svenska Sesam.se också är hotat. Även om svenska VD:n Raoul Grünthal inte vill säga något.

Trist, tycker vi. För oss nyhetsjunkies är Sesam ett perfekt komplement till betaltjänster som Agent25.se, Newsmachine, Cision (eller Infopaq, som det ju blir i morgon), Aitellu och Meltwater. (Ja vi använder alla. Det finns några fler som vi inte använder.)

Gratissöken som finns kvar efter Sesam är: PS Spy, Frisim, Twingly för bloggar och mikrobloggar, Knuff för bloggar, Eniro Nyhetssök och Google News (som är bland de sämsta).

Sesam gillar vi framförallt för att de entitetstaggar artiklar. Söker man exempelvis på ”Ericsson” i Sesam så listas vilka personer som omnämns i samband med sökordet. Coolt. Särskilt finns det bra grejer att utveckla om man använder entitetstaggningen fullt ut, namn, företag, platser, tidpunkter, öppettider, händelser, orter. Bäst på det här är annars Silobreaker, som vi skulle gilla ännu mer om de hade svenskt material i systemet.

Även IDG har skrivit om nedläggningen.

Hm, ser att jag har samma rubrik som THD. Sorry! Även Vassa Eggen skriver.

Comments

 1. Tjena, även jag tycker det är trist med sesams nedläggning.
  Jag försöker själv utveckla en bra nyhetssökmotor och skulle gärna få lite input på vad jag kan göra bättre, (det är mycket).

  Så om du har tid får du gärna kommentera http://www.nyhetspressen.se.
  Jag har hittills främst fokuserat på själva ”nyhetsportals”-delen med olika sorters algoritmer för vad som är mest aktuellt just nu. Så för att göra utvecklingen av sökmotorsdelen snabbare skulle jag gärna ta emot input.

  Några saker som är självklara är att jag inte har på paging i sökresultaten för närvarande och:
  -att sökningarna är allt för vida.
  – Att man inte kan välja sorteringsmetod (datum/relevans/osv)
  – Designmässigt att flytta upp aktuella personer från botten till högre upp.

  Tack på förhand och ser fram emot förhoppningsvis mycket kritik som kan göra sidan bättre.

  • Hej Erik. Vad roligt! Jag håller med om att de sakerna du nämner är viktiga. Jag kommer att testa tjänsten. /matti