Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ulf Lindholm

By

2013-08-20

Instagram ökar snabbt

2013-08-20 | By |

Idag är  jag intervjuad i Metro om siffror från Orvesto som Dagens Media har plockat fram. Siffrorna visar på en stark ökning i användandet av Instagram i Sverige. Även DN lånar ett citat av mig. Frågorna från reportern på Metro kretsade främst kring varför kvinnor använder Instagram i högre utsträckning än män och även varför glesbygd, främst Jämtland i de här siffrorna, visade på så hög användning. Jag försökte ge min förklaring och idag fick jag mejl från en kvinna som tyckte att jag generaliserade för grovt kring kvinnor och kvinnors intressen i mina citat. Hon hade ju en poäng, helt klart.

Till mitt försvar vill jag säga att man i min bransch, inom media och kommunikation, ofta måste ta till generaliseringar för att se mönster och inte minst urskilja olika typer av målgrupper. Under flera år som medieanalytiker ägnade jag mig också åt det här och kunde ofta till exempel konstatera att en viss tidnings läsargrupp var nästan löjligt homogen eller stereotyp om man så vill. Kanske blir man avtrubbad och lite slarvig. Ibland möts jag av den här reaktionen och då kan jag bara känna att – bra, det här tvingar mig att tänka till en gång extra. Samtidigt så ser jag detta som en krock mellan mellan en ansats till en saklig definition av en grupp människor och en genderdebatt där mycket som sägs kan uppfattas som stötande och normerande. Jag får till exempel ofta höra att män är intresserade av sport, bilar och jakt – trots att jag personligen varken är intresserad av sport, bilar eller jakt. Bör jag bli upprörd?