Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Matti Palm

By

2007-03-20

Papperstidningens vänner på DN debatt – igen

2007-03-20 | By |

Bertil Torekull har åter lyckats engagera DN Debatt om bloggvärldens och Internets fasor. Tillsammans med Lars Bringert oroar han sig över att papperstidningarna alltför lätt lockas av snabbheten, läsarna och annonsintäkterna på Internet.

I sitt förra inlägg jämförde han Carl Bildt med Venezuelas president Hugo Chávez. Chávez brukar kritiseras bland annat för sina hot om natioinaliseringar av företag. Och kanske är det någon typ av nationell kartellbildning Torekull ser framför sig här: Om alla tidningar slutar publicera innehåll på Internet så kommer ju prenumerationsstocken att vara tryggad och demokratin räddad.

Det är förståeligt att tidningar och Torekull är rädda för den här typen av nya penningstömmar. Men nya röster i medielandskapet är något som de flesta ser som en fördel för demokratin. Inte Torekull:

”I bakgrunden reser sig ett journalistiskt spöke – ett minskat utrymme i samtliga medier för det seriösa samtalet i skuggan av en supersnabb nyhetsförmedling som sker på bekostnad av stil, reflektion, källkontroll och analys.”

Torekull verkar helt enkelt vara lite rädd för framtiden. Eller som man säger i mitt favorit-barnprogram på TV just nu: ”kom ihåg, I rymden kan allting hända”.

Comments