Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Matti Palm

By

2011-11-15

Sängkammarscenen som fick Reinfeldt på fall

2011-11-15 | By |

Här är ett filmmanus som jag tänkte försöka pitcha till en lämplig Hollywoodproducent:

[Sängkammarscen.]

En kvinna beklagar sig för sin man. Hon har råkat ut för något riktigt jobbigt. Mannen förklarar för henne att det inte är så farligt när man ser på problemen ur ett större perspektiv och att det dessutom finns logiska lösningar som kan hjälpa henne. Kvinnan blir inte glad, något som förvånar mannen. I stället för att tänka att hennes problem inte är så allvarliga och att det finns lösningar, så känner hon sig nu sviken av sin man. Kvinnan ville ju att mannen skulle hålla med och förstå hur hon hade det. Dessutom känns det lite nedlåtande att höra att man överdriver sina problem. Hon lämnar mannen och upplever en hel del äventyr (under en timme eller så) innan mannen inser sina brister och paret återförenas. Slut!

Nåväl, ni har säkert redan sett den här filmen i åtskilliga varianter. Det återkommande temat att empatilösa män inte kan kommunicera med sina känsligare kvinnor är en klassisk schablonbild om kommunikation som vi PR-konsulter kan lära en hel del av.

Exempelvis borde Fredrik Reinfeldt ha sett min film innan han uttalade sig så såhär om Carema Care-skandalen igår:

– Vi tar detta på allvar men jag tror att det här handlar om enskilda fall där det inte har fungerat bra.

Man kan fråga sig varför han sa så. (Eller som Schlingman kanske tänkte: varför i helvete han sa så.)

I det här fallet har svenska folket upptäckt att äldre vanvårdas för att chefer ska få bonus och resten av pengarna slussas ut ur landet. Den viktigaste frågan man vill ha svar på är om de högst ansvariga förstår allvaret i situationen.

Eftersom vi ändå rör oss i en fiktiv Hollywoodvärld, så kan jag ta mig friheten att skriva om manus lite. Så varsågod! Här kommer en ny variant att använda på nästa medieträning i Regeringeskansliet.

– Jag blev upprörd när jag läste om detta. Jag kan tänka mig hur fruktansvärt det måste vara att vara gammal och svag och bo på ett äldreboende där man bara behandlas som en påse pengar och inte en människa. [Tankepaus – låt blicken vandra mot fjärran och försök se ut som en hundvalp.] Det kan måhända vara ett undantag, men varje gång det händer är en gång för mycket. [Se bister ut. Som en statsminister.]

Lite grundläggande kommunikationsråd till Fredrik Reinfeldt
– Du behöver inte försvara allt. Ibland kan du få vara arg över något som är uppenbart fel, även om du själv är ansvarig. (Fråga Anders Borg hur man gör!)
– Att visa empati brukar inte kosta något. Tvärtom är det ofta klädsamt att försöka se saken ur de drabbades perspektiv.
– Journalister kommer inte att ta med allt du säger. Du måste vara beredda att kunna stå för varje uttalande för sig.

Läs om Reinfeldts uttalanden:
Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet
SvD
Expressen
Läs mer om vår medieträning här.

Comments

  1. Göran B

    Lysande!

  2. Håller med vad Göran B säger! Klockrent 🙂