Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Matti Palm

By

2008-09-09

Sveriges största pappersbloggare attackerar medborgarjournalistiken

2008-09-09 | By |

DN Debatts chefredaktör, Mats Bergstrand, skriver då och då i sin egen tidning, under vinjetten ”Bakom debatten”. Idag skriver han hur frustrerande det är för Journalistiken när människor som vill nå ut med ett budskap skriver gratis i diverse bloggar i allmänhet och på Newsmill i synnerhet. 
Så här beskriver han fenomenet:
Tricket är att ha en liten stab som erbjuder billiga annonser och förmår skribenterna att delta gratis. Stora mediekoncerner klarar inte den kalkylen eftersom de har sin barlast bestående av en massa nyhetsjournalister som uppbär lön.
Senast jag såg några kalkyler för morgontidningarnas kostnader för papperstidningen såg det ut så här (det var ett antal år sedan men i grova drag gäller den nog fortfarande):
33% Tryckkostnader
33% Distributionskostnader
33% Allt annat, dvs redaktion, lokaler, försäljning, marknadsföring.
Arvodena till journalisterna står alltså för en mycket liten del av kostnaderna, så om man ska vara ärlig, Mats Bergstrand, är det väl inte där skon klämmer? Om du vill konkurrera med Newsmill så är problemet inte att Jessica Zandén och Cecilia Gyllenhammar inte fick betalt. Alla träd som måste huggas ned, alla tidningsbud som måste gå upp i ottan, alla tryckpressar som måste kunna trycka 4-färg på alla sidor så annonsörerna blir glada; det kostar däremot pengar! Jag gillar också att läsa papperstidningar. Men om Mats Bergstrand skulle publicerat sitt eget inlägg på en blogg i stället för i sin egen papperstidning, skulle ju ekonomin sett helt annorlunda ut.
Mats Bergstrands blogg-lika debattinlägg i den egna tidningen är däremot ett intressant exempel på desperationen hos vissa traditionalister i mediebranschen. Så här sammanfattar han hotet från medborgarjournalistiken:
Det slag över munnen som den traditionella nyhetsjournalistiken just nu får smaka på saknar varje spår av ömhet.
Jämför gärna Mats Bergstrands syn med Svenska Dagbladets Bo Hedin, här i ett tidigare inlägg.
Förresten. Det är väl inte så att du kackar i eget bo? Vad betalar ni för en halvsida på DN Debatt nuförtiden?
Same same but different skriver också om artikeln.
Brit Stakston på JMW Kommunikation verkar lika förvirrad som jag av Mats Bergstrands inlägg.