Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Matti Palm

By

2008-03-28

TT censurerar Google i hemlighet

2008-03-28 | By |

Jag söker på ordet ”TT” i Google News på svenska. 22 artiklar senaste dygnet.

Jag gör samma sökning på Eniro Nyhetssök. 3400 artiklar under samma tidsperiod.

Hur kan det komma sig? Läs vidare!

När vi startade omvärldsbevakningstjänsten Agent25 anlitade vi en av de mest ansedda advokatbyråerna på upphovsrätt, Danowsky & Partners. Bland annat hävdade de att få nyhetstexter har verkshöjd. Särskilt kortare notiser, telegram, TT-grejer. Det innebär att nyhetstexter ofta följer en så mallad form att två personer helt enkelt skulle kunna skriva exakt likadant om de skrev samma nyhet.

OK, tänkte vi. Men vi ville ju ändå vara kompisar med tidningarna, eftersom vi ville kunna indexera deras webbmaterial utan att de på teknisk väg skulle blockera oss, så vi bestämde oss för att bara visa några hundra tecken av varje artikel. Ett så kort utdrag borde ha ännu svårare att bedömas ha verkshöjd. Våra intressen sammanföll här med tidningarnas, vi visade bara ett kort sammandrag och länkade sedan till artikeln hos tidningen. På samma sätt tänker sökmotorerna när de visar korta utdrag av sidorna man sökt efter.

Och tidningar och andra digitala medier tyckte att det vi gjorde var bra. Utom TT. TT säljer nämligen egna omvärldsbevakningstjänster. Så Agent25 blev en hård konkurrent. Genom att indexera alla TT-telegram och andra nyhetstexter som tidningar publicerade på Internet var ju Agent25 ofta snabbare än ”Sveriges enda nyhetslarm i realtid”, som TT kallar sin tjänst.

Så efter ett tag ville TT träffa mig.

”Vi tolererar inte nyhetspirater”, fick jag veta.

Jag berättade att vi faktiskt var så snälla att vi tog bort källor som ville att vi gjorde det. (Enbart en källa, Eskilstuna-Kuriren ville att vi inte skulle indexera dem.)

Men TT nöjde sig inte med det. TT ville alltså ha betalt två gånger för sina nyheter, dels från tidningarna själva och dels från när Agent25 indexerade TT-nyheten på varje tidning. Observera att vi inte indexerade TT:s egen webbsida. Genom ett snårigt resonemang, som jag så här många år efteråt inte riktigt kan komma ihåg så kom TT fram till att ”alla nyheter i Sverige kommer från TT”. Vi som har arbetat på landsortstidning vet att det inte är helt överensstämmande med verkligheten. När vi hade en bra egen nyhet så skickade vi den nämligen till TT och fick som tack 50 kronor som vi kunde använda för att köpa sprit till journalistklubbens årliga fest. Det här var på 1990-talet, så jag antar att arvodet höjts lite, även om spriten inte blivit så mycket dyrare. Men vår nyhet copy-pastades i alla fall ordagrant in i TT-flödet.

Hursomhelst. Åter till Agent25. TT ville ha pengar och vi bestämde oss för att förhala processen. Vi trodde visserligen inte att TT skulle kunna vinna mot oss i en eventuell tvist. Men vi ville inte uppfattas som bråkmakare. Förhalningstaktiken visade sig vara lyckad. Fyra VD:ar på TT hann komma och gå och TT tänkte över sin Internetstrategi ungefär lika många gånger, och kom fram till samma sak varje gång:

”Det är orättvist att Agent25 tjänar pengar!”

”Då får ni stoppa Google också”, sa vi.

”Men dom är ju gratis”, svarade TT.

Jag vet inte exakt hur turerna gått mellan TT och Agent25 sedan vi sålde företaget till Bisnode för över ett år sedan, men jag kan konstatera att Agent25 fortfarande har webbnyheter från TT medan Google News inte har det. Så antagligen betalar Agent25 numera, tillsammans med Eniro Nyhetssök. Medan Google inte betalar.

Vad är det för dåligt med det här då? Om TT hotar Google så att de rensar bort så gott som alla TT-texter så är det väl en sak mellan de två företagen?

Nej, faktiskt inte. Yttrandefriheten på Internet är ju viktig. Men Internet är jättestort. Utan sökmotorer finns man inte. Sökmotorer är alltså en del av infrastrukturen som måste fungera för att yttrandefriheten på Internet ska fungera.

Och även om TT inte är ursprunget för alla svenska nyheter så står TT för en viktig och stor del av nyhetsflödet. Och särskilt landsortstidningar lutar sig mot TT för att få inrikes- och utrikesmaterial. Därför borde inte TT få stoppa de som använder Internet från att hitta det här materialet.

Comments

  1. Bra, Matti. Mycket intressant, även om jag personligen följt turerna på egen hand, och känner till stora delar av det du skriver. Men du friskar upp minnet och sätter pricken över i:et 🙂

  2. anonym

    Det är värre än du beskriver…

  3. Matti Palm

    Jag antar att man måste betala x procent av sin omsättning till TT för att få driva omvärldsbevakningsföretag. Lite som en länkskatt.
    /matti

  4. HUr kan TT censurera Google?

    Är det inte Google som censurerar TT?

  5. Matti Palm

    TT hotar att stämma Google om de inte rensar bort TT-material. TT-materialet publiceras på andra tidningar, exempelvis Östersunds-Posten. TT förbjuder alltså Google att visa visst material. Det är censur.
    /Matti Palm