Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Åsa Melin Mandre

By

2007-04-03

Var inte rädd, Popova

2007-04-03 | By |

Journalisten Susanna Popova anstränger sig till det yttersta i sin krönika på Svenska Dagbladet att marginalisera bloggosfärens betydelse. Bland  annat jämför hon dem med barns dagböcker. Baserat på att det är få som läser bloggarna tycker Popova att bloggosfären får alldeles för stort utrymme i den allmänna debatten.

Självklart har Popova rätt i att en blogg har relativt få läsare. Exakt hur många som läser bloggarna och vilka läsarna är vet ingen, men det är säkerligen så att det är fler som läser Svenska Dagbladet än en enskild blogg. Det är inget konstigt med det, det ligger i bloggosfärens natur att det ska finns många enskilda bloggar och då får varje inte många läsare. Det intressanta är likt andra nischade kanaler är vilka som läser och hur läsarna agerar på det de läser.

Ett exempel på några som läser bloggar är självklart journalister på jakt efter nyhetsuppslag, något som det kommit flera goda exempel på. Och bloggarna har förändrat och öppnat upp medievärlden. Twinglys tjänst på SVD och DN är ett roligt exempel på hur interaktiviteten mellan traditionell och nya medier kan fungera. Det ändrar självklart hur medierna fungerar och journalisternas roll.

Och det finns journalister som är rädda för och vägrar förstå nya företeelser som påverkar dem själva. Popova är en av dem.

Men jag säger, var inte rädd Susanna! Den nya världen är roligare än den gamla. Du borde prova själv.