Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ulf Lindholm

By

2016-09-29

10 steg: Så gör du en podd

2016-09-29 | By |

I det tredje avsnittet av PR-häxans poddskola går vi igenom processen att göra en podd, från ax till limpa. Vårt tiostegsprogram hjälper er att producera en proffsig podcast med bra innehåll.

1: Varför? – Du som ”bara känner för att göra en podd” önskar vi lycka till – det blir säkert jättebra, följ ditt hjärta!! Men vi vänder oss främst till företag som har en kommersiell idé med att podda och då bör podden givetvis fylla ett kommunikativt syfte. Tänk igenom målgrupp och varför de skulle vilja lyssna. Vad vill ni kommunicera? Vad ska ni använda som mätbart mål?

2: Skapa strukturer – I nästa steg är det dags att bestämma vem som ska ansvara för podden, hur mycket resurser i form av tid och pengar ni vill lägga på projektet, samt hur länge det ska pågå.

3: Välj format – I den andra delen av vår poddskola gick vi igenom några exempel på format. Lyssna gärna på den igen. Ska ni ha en programledare? Ska programledaren vara någon från företaget eller vill ni hyra in någon extern? Gäster? Sidekick? Ska den spelas in i miljö? Studio? Hur lång ska den vara? Ljud och musik?

4: Namn, musik och profilbild – Ge podden ett lämpligt namn och ta fram en bra profilbild. Om du vill ha intromusik är det dags att fixa den också (vi kommer att prata mer om musik och ljud i det sjätte avsnittet av poddskolan). I samma veva är det bra att registrera podden på den publiceringsplattform som ni tänker använda.

5: Planering/Produktionsplan – Nu är det dags att inleda en långtidsplanering och att börja boka gäster samt studio. Rubriksätt varje enskilt avsnitt. 

6: Ta fram körschema! – Inför varje avsnitt är det dags att förbereda innehållet med research. Om podden ska ha gäster tycker vi att ni ska göra förintervjuer med dem på telefon. En kvart kan vara alldeles tillräckligt. Då finns det en samsyn i vad samtalet ska handa om och det innebär både att innehållet i intervjun blir bättre och att gästen känner sig tryggare.

7: Spela in – Nästa steg är att spela in podden. Kom ihåg att ta hand om era gäster och att tydliggöra syftet med samtalet för dem.

8: Redigera – Vi på Greenhill lyssnar igenom och redigerar alla de poddar vi producerari. De blir helt enkelt bättre då, samtidigt som det är en trygghet att spela in intervjun när man vet att frågor som landade fel kan klippas bort. I vissa fall vill de medverkande lyssna och godkänna podden innan den är färdig för publicering.

9: Publicera – På Greenhill använder vi Libsyn som publiceringsplattform. Det fungerar bra. Första gången du publicerar avsnittet ska du se till att anmäla podden till Itunes och andra kataloger för poddar. 

10: Sprida – Till sist gäller det att skapa kännedom och intresse för er podd.

Som sagt – lyssna gärna på podden här!