Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Åsa Melin Mandre

By

2016-09-23

PR-häxan listar poddformat

2016-09-23 | By |

I andra avsnittet av PR-häxans poddskola pratar vi redaktionella koncept för poddar. Man behöver bestämma ett format som funkar över tid som gör det enklare för lyssnaren att ta till sig innehållet. De ska helt enkelt veta vad de kan förvänta sig. Och för de medverkande är det nödvändigt att veta vilken roll man har i studion.

Här är vår lista över populära poddformat:

1. Snubbor som snackar
två till fyra personer sitter vid mickarna och pratar. Ingen har rollen som programledare. Många storpoddar har det här formatet med två kända personer som pratar med varandra. Även vanligt för poddar kring ett specifikt expertområde, såsom Overkligt om gaming eller Fill or kill om aktier.

2. Intervjupodd – en programledare intervjuar en eller flera gäster. Urtypen är Värvet www.varvet.se. Bland företagspoddar finns exempelvis Framgångspodden från Nordea.

3. Lyssnarfrågor – klassiskt format man känner igen från Sveriges radio med klassiska titlar som Trädgårdsdags och Knattetimmen. I poddarnas värld finns exempelvis Sparpodden från Nordnet lyssnarnas frågor om sparande och aktier. Krävs ett ämne som engagerar tillräckligt för att någon ska skicka in frågor.

4. Följetonger – ofta kriminalserier som Serial eller Fallet. Här hittar vi inget exempel på en företagspodd. Ännu.

5. Programledare + sidekick + gäst – ett format som vi tycker är väldigt applicerbart på företagspoddar. Sidekicken är ofta en expert från företaget, programledaren ser till att driva samtalet framåt. Avsändaren får utrymme för det de kan och vill förmedla samtidigt som det blir bra lyssning.

6. Nytänkande poddar – här tänker vi på poddar med lite experimentella format eller beprövade format som används på ett nytt sätt. Vissa skulle vi till och med kalla ljudkonst. Exempel är Nattluft av vår förra kollega Gabriella Lahti och vår egen Akutsjukhuset, där vårdpersonal “sommarpratar”. Här hoppas vi att det kommer fler exempel i podd-Sverige framöver. Nytänkande är ett smart knep för att sticka ut.

Sen är ju frågan hur man väljer bäst format. Flera faktorer spelar såklart in – ämnet, målgruppen, vad finns det för poddar som man “konkurrerar” med och resurser.

Lyssna på vårt poddavsnitt om redaktionella format här. Nästa avsnitt i poddskolan kom ge dig en steg-för-steg-guide till hur du gör en podd. Många handfasta råd utlovas.