Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Matti Palm

By

2008-02-27

Det är inte lätt att vara stor, gammal och dålig

2008-02-27 | By |

Häromveckan lyckades biojätten SF stoppa webbplatsen Biotider från att indexera bioprogrammet på SF:s egen webbsida. Jag vet inte om Mäklarsamfundet kände sig uppmuntrade av det. Men nu försöker de i alla fall göra samma sak med bostadssiten Booli. Booli fungerar som en sökmotor för bostäder, ungefär som Hemnet.

Så här säger Lars Kilander, VD på Mäklarsamfundet till Metro:

Är inte konkurrens bra för konsumenten?
– Det spelar inte så stor roll. Det är bäst om allting finns på ett och samma ställe.

Tidigare stämde också Blocket webbplatsen Allaannonser.se på ungefär liknande grunder. Och när vi startade omvärldsbevakningstjänsten Agent25 inträffade även då något liknande.

Agent25 är en omvärldsbevakningstjänst för nyheter. Så i stället för att indexera bostäder, som Booli, bioprogram, som Biotider eller hela Internet, som Google, så gör Agent25 nyheter sökbara. När vi lanserade Agent25 var det i alla fall en hel del tidningar som hörde av sig till mig. Ungefär så här gick diskussionen:

Tidningen: Tar ni vårat innehåll?

Jag: Vi spindlar ert innehåll och stoppar det i vår sökmotor.

Tidningen: Sprider ni vårat innehåll till andra?

Jag: Njäe, vi ger dem bara rubriken, några rader av texten och en länk till er artikel.

Tidningen: Jaha, bra. Lycka till!

Mellan åren 1998 och 2007 var det bara två svenska källor som inte ville vara med. Eskilstuna-Kuriren, anammade någon sorts bruksmentalit och tyckte att det var moraliskt fel att Agent25 tjänade pengar. Och TT, som förlorade kunder till Agent25. Alla andra medier, utan undantag, förstod att det var bra att Agent25 länkade till dem. (Här bortser vi från Norge, Danmark och Tyskland, som är värt en historia i sig.)

Åter till konflikten mellan Booli och Mäklarsamfundet. Det är självklart att Mäklarsamfundets söktjänst känner sig hotad av Booli. Det är ju en mycket bättre tjänst! Testa själva.

Trots att det till och med för många blivit en livsstil att söka bostäder på Internet så har ju Hemnet knappast förbättrats något sedan tekniken hackades ihop ute i Estline-Terminalen i Frihamnen på 1990-talet. Därför förstår man om Hemnet lite yrvaket försöker ruska av sig den piggare Booli och återgå till sakernas ordning. Och, precis som SF, TT och Blocket gjort före dem, gnälla till varandra i fikarummet: ”Det är inte lätt att vara stor, gammal och dålig.”

Uppdatering: På grund av uppmärksamheten som Mäklarsamfundet gett Booli genom att uppmana till bojkott, så har Booli fått så många nya besökare så att de varnar för driftstörningar på sin site.

Comments

  1. Pinsamt av Mäklarsamfundet.

  2. Matti Palm

    Ja, svårt att informera bort sådana här kommunikationsproblem… Men det är klart, om de får bort en konkurrent, androm till varnagel, så kanske det är värt det.
    /matti