Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Joakim Trolle Lindgren

By

2008-11-11

Splittrad bild av Obamakampanjen

2008-11-11 | By |

Gästbloggat av Joakim Trolle-Lindgren, som vanligtvis bloggar här.

Tolkningarna av det amerikanska valet är splittrade. Svenska politiker är inspirerade av Obamas kampanj men finns där något mer att hämta än inspiration?

I fredagens Metro intervjuades fem högt rankade bloggare och sju partisekreterare i bland annat frågan om vilken påverkan Obamas framgång kommer att ha på användandet av nätet.

Vad jag undrar är vad alla vill åt i Obamas kampanj som de tror att de har nytta av?

I Metros intervjuer så framgår det att det finns tydliga ambitioner hos våra partier att närvara i sociala medier. Både socialdemokraterna och moderaterna arbetar för att synliggöra sina bloggare men verkar ojämn bland övriga partier, som när Lennart Sjögren (kd) säger att: ”Vi har bland annat skaffat utrustning för att göra egna inspelningar som vi kan lansera på YouTube”.

Johan Ulvenlöv skriver på S-Buzz om sina erfarenheter av tre veckor i USA fram till valet där han träffat USA:s mest inflytelserika bloggare. En annorlunda bild beskrivs som nog ingen bloggare i Sverige skulle vilja uppleva. Johan Ulvenlöv beskriver absolut kontroll, där ingenting på nätet har skett utan någon baktanke. Rätt budskap kommunicerades vid rätt tidpunkt av alla aktivister och engagerade och ingenting skedde av någon tillfällighet. Och det är klart att detta var effektivt och genomförbart. Kontroll går att uppnå men inte utan resurser. Obama hade en valbudget på närmare en halv miljard kronor.

Det är svårt att relatera till en kampanj som är av helt andra proportioner än våra egna. Ur ett småskaligt perspektiv kan det vara mer effektivt att försöka förstå sig på vår bloggosfär istället för att försöka styra den.

Det är svårt att efterlikna ett engagemang. Men det går att låta sig inspireras av en god närvaro och bygga relationer med bloggare. Utan att hårdra så kan jag till viss del hålla med Rickard Falkvinges (piratpartiet) resonemang om att det behövs engagerade personer för att närvara i sociala medier.

Journalisten Fredrik Wass skriver i SVT opinion under rubriken ”Obama, ingen internetpresident” att Obamas kampanjstrategi på nätet var jättebra för att samordna kampanjarbetet och fånga upp väljare. Men dialogen mellan ”folket” och partiet kändes begränsad. Enligt Fredrik Wass analys så var även närvaron i mikrobloggarna långt ifrån personlig och bestod snarare av enkelspåriga uppmaningar än någon dialog. En analys som jag tycker bekräftar att ur ett småskaligt perspektiv så är inte Obamas strategi rätt tillvägagångssätt.

Anders Mildner (frilansjournalist bland annat på Sydsvenskan) sa till Svenska Dagbladet i torsdags att det viktiga inte är att Obama har förstått tekniken, utan att han har förstått hur människor fungerar. Svenska Dagbladet tar fram till skillnad från Johan Ulvenlöv en väldigt naturlig bild av Obamas närvaro i sociala medier. Något som visar den splittrade bild vi har av kampanjen.

Fredrik Wass och Johan Ulvenlöv drar liknande slutsatser. Obama använde sig av digitala mediekanaler men han var inte social i dem. Det var toppstyrt och enkelspårigt. Det handlade om kontroll snarare än att vara social i medier. Ett förhållningssätt som mer går att likna med analoga mediakanaler. Men vad vi däremot har att lära av Obama är vilka ytor vi kan röra oss på även i politiken. Men Anders Mildner har en viktig poäng i att det är personerna vi ska relatera till.